Om träning

Träna skulderblad – motverka ryggsmärta!

Ont mellan skulderbladen på grund av enformig arbetsställning? Det är ett problem som många upplever idag. Lyckligtvis finns det flera övningar som är utmärkta som skulderbladsträning.

Det är väldigt viktigt att träna skulderblad och ha starka ryggmuskler. Särskilt idag när många arbetar stationärt vid datorer. Träning av skulderbladen kan motverka både kortsiktiga skador och långsiktig värk. Att hitta musklerna mellan skulderbladen kan vara lite trixigt, eftersom de inte tillhör de allra största muskelgrupperna. Här är tre bra övningar som tränar musklerna runt skulderbladen.

Väggpress

En enkel och effektiv övning, bra att börja med. Sitt med ryggen mot väggen och spänn magen för en bra hållning. Håll armar utsträcka, med armbåge böjd i 90 graders vinkel och händerna uppåt. Se till att axlar och utsidan av händerna vidrör väggen. Låt händerna glida längs väggen upp tills armarna är helt utsträckta ovanför dig. Sänk ner händerna igen, se till att händerna är nära väggen genom hela rörelsen. Tänk på att dra ihop skulderbladen lite varje gång händerna sänks till axlarna.

Armhävning mot vägg

En bra övning för att hitta skulderbladen. Luta kroppen mot en vägg, håll kroppen spänd och rak i 45 graders lutning. Starta med raka armar och pressa skulderbladen ut åt sidorna, så övre delen av ryggen kröks lite grann. Gå hela vägen in med armhävningen, tills pannan går emot väggen. Känn hur skulderbladen jobbar inåt mot varandra. Tänk på att göra övningen lugnt och behärskat, hållning och att musklerna får jobba är viktigare än antalet armhävningar du klarar. När du känner att du behärskar denna armhävning kan du göra det lite svårare mot en lägre yta.

Planka med shrugs

Plankan är inget att rycka på axlarna åt, den är grunden till mycket bra träning. Så även för skulderblad. Stå i en planka på raka armar, tänk på att spänna bålen så kroppen är rak. Sjunk ner med övre ryggen, så att skulderbladen trycks mot varandra. Pressa upp ryggen igen så att övre ryggen rundas lite, i en shrug-rörelse. Tänk på hållningen genom hela övningen: kroppen ska vara helt stilla, fokus på att få skulderbladen att jobba ordentligt.

Glöm inte att stretcha musklerna ordentligt efter skulderbladsträningen också!