Inspiration

Träna på semestern? Så håller du dig aktiv under ledigheten

Sol, bad, sommarstuga och smultron på ett strå. Att få läsa klart den där boken, och få tid till både återhämtning och till att umgås med vänner och familj. Semestern närmar sig för många, och allt det härliga som kommer med den. Men har du tänkt att träna på semestern? Vår PT Anne tipsar om hur du kan hålla dig aktiv i sommar – oavsett om du har lust att gå till gymmet eller inte.

Träning + semester = sant?

Träning – finns det med på din sommarlista? Måste man verkligen träna på semestern?

Såklart inte – du måste väldigt lite. Det finns dock mycket att vinna på att få in rörelse i dina dagar, även de där sommarlediga. Förutom att vi mår bra i både fysik och psyke av daglig rörelse så är det även en present till ditt framtida jag. I höst kan du då hoppa in i ditt styrkeprogram eller gruppträningsrutin på ungefär samma nivå som innan semestern, och du kommer att vara så nöjd med att du investerade tid i rörelse för att bibehålla det du byggt upp under vinter och vår.

Hur mycket aktivitet är tillräckligt?

Att bli lite varm (mer än solvarm!) och andfådd under 20-30 minuter de flesta dagar är en utmärkt grund. Det kommer att göra mycket för ditt välmående och din återhämtning, både under semestern och när du är tillbaka på jobbet. Lägger du dessutom till en aktivitet som tränar dina stora muskelgrupper ett par gånger i veckan kan du ge dig själv guldstjärna i kanten! Oavsett vilken aktivitet eller rörelse du ägnar dig åt får du njuta av flera bonusar, förutom träningsendorfinerna. Maten är godare, badet skönare och sömnen blir djupare efter att du fått använda kroppen.

Gör träningen till ett äventyr

Om du älskar gymmet så ska du såklart fortsätta att gå dit, om du har tillgång till det där du håller hus i sommar. Vill du hellre ha variation finns det massor att hitta på. Testa att tänka rörelse och aktivitet istället. Vad väcker din nyfikenhet och lust? Passa på att utforska!

Här kommer några tips på saker att göra:

  • Packa en väska med något gott att äta och ta en promenad till närmsta skog eller park. 
  • Transportspring eller cykla! Om hela familjen ska åka iväg med bil, till badplats eller annat utflyktsmål som är lagom långt bort – ta med dina löparskor och låt hemvägen bli din löptur. Eller, om det är två som kan köra så springer en till utflyktsmålet, och den andra hem. Vid längre tripper kanske cykel passar bättre.
  • Om du bor eller vistas nära vatten, hyr en kanot, kajak eller SUP-bräda och se dina omgivningar från vattnet.
  • Klättra upp på ett berg eller i ett träd.
  • Umgås med barnen! Ta med de mindre barnen på upptäcksfärd i närmsta skog. Lite större barn kanske uppskattar Naturpasset, som är enkel orientering på fina platser runt om i Sverige. Hur många kontroller kan ni hitta?

Bara gör det!

Tänk igenom vad som passar dig. Är du omgiven av familj större delen av tiden kanske träningen blir din stund för dig själv. En ensam morgonjogg eller yogastund i ditt eget sällskap kan ge lugn och stillhet en stund. 

Motion och rörelse behöver inte vara krångligt – se vad som händer om du avsätter tid för att vara aktiv och testar nya sätt att använda kroppen. Kullerbyttor någon?

Pass för dig som vill träna på semestern

Många av mina PT-kunder har börjat fråga om träningsprogram för att träna hemma, på utegymmet eller kanske på gräsmattan vid torpet. Här kommer ett par enkla pass du kan göra var som helst, utan några redskap.

Värm upp med rask promenad eller jogg. Sätt därefter en timer på så lång tid du vill träna (kanske 15-30 minuter) och gör så många varv du hinner av:

Pass 1

20 knäböj
15 uppkliv eller upphopp (på trappsteg, bänk eller något annat lagom högt i din närhet)
10 armhävningar (med händerna på en bänk eller bord om det är för tungt att göra från marken)
5 burpees
Spring ett varv runt huset/tomten/kvarteret/vardagsrummet
—och börja om igen.

Pass 2

10 knäböj – 1 armhävning
9 knäböj – 2 armhävningar
8 knäböj – 3 armhävningar
…osv till 1 knäböj – 10 armhävningar.
Pusta ut.

Lycka till med din sommarträning, och ha en alldeles underbar semester!

Anne Brolén, PT, löpcoach & gruppträningsinstruktör