Inspiration

Träna med PT - vad ska jag tänka på innan jag börjar?

Så du har bestämt dig för att börja träna med en personlig tränare – vad roligt! För att du ska ge både dig själv och din PT bästa möjliga förutsättningar att lyckas kommer här några tips att tänka på innan du börjar.

Vad vill du ha hjälp med?

En enkel fråga, men inte alltid den lättaste att svara på. Tänk igenom vad du vill få ut av dina PT-timmar, och var så specifik du kan. Det måste inte vara ett prestationsmål – lyfta x kilo, springa y kilometer på z tid – men någon slags definition av vad du vill åstadkomma hjälper både dig och mig som PT. Kanske är det en viktnedgång, bättre kondition, lära dig att göra frivändningar eller helt enkelt att känna dig trygg med att komma till gymmet och träna på egen hand. Ju tydligare du kan beskriva vad du vill, desto bättre kan jag planera din träning för att nå dit. Självklart kan också målen förändras och förtydligas efter vägen – men innan vi börjar gå sätter vi kompassriktningen.

Vad behöver du i en PT?

Alla våra personliga tränare har en gedigen utbildning bakom sig och har kunskapen som krävs för att hjälpa dig med säker och effektiv träning. Många av oss har dessutom specialkunskaper, som exempelvis träning för olika idrotter, gravidträning och återträning efter förlossning, träning efter ryggoperation, kroppsviktsträning med mera. Tänk på vad du vill få ut av PT-timmarna och välj en PT med rätt specialitet.

På ditt gyms webbplats hittar du presentationer av de PT:s som jobbar där, och kan välja den du vill ta kontakt med. Om du tränar på ett av våra större gym finns oftast en anläggningsansvarig som kan tipsa dig om vem som kan passa dina önskemål. Ett tips är att välja en PT du känner förtroende för. Ni kommer att hänga tillsammans en hel del, så det blir garanterat bättre om era personligheter funkar ihop.

Hur ser dina förväntningar ut?

Du har säkert förväntningar på hur dina träningspass med PT:n ska vara och vilket resultat passen ska ge. En framgångsfaktor är att lyfta förväntningarna med din PT, så att jag som tränare är medveten om dem. Då kan jag också återkoppla och tydliggöra om du önskar något som jag inte kan tillhandahålla.

Vill du ha träningsprogram att göra mellan våra sessioner, vill du att jag ska följa upp den träning du gör på egen hand, hur snabbt väntar du dig att få svar på mail eller SMS? Berätta det, så att vi kan sätta en gemensam bild av hur vi ska jobba tillsammans.

Det råder inga tvivel om att en personlig tränare kan hjälpa dig att få effektiv träning. Dock är det ändå du som behöver göra jobbet! Veckan har 168 timmar – om du tränar effektiva pass med din PT två av dem har ändå det du gör de övriga 166 timmarna en stor inverkan på dina resultat.

Kommunicera med din PT 

Kommunikation är A och O i de flesta relationer i livet – även i relationen till din PT. Om du är öppen om vad som fungerar och inte fungerar för dig kan din PT anpassa din träning och sättet hen coachar dig.

Våga testa!

Förutom att du kommer att lära dig nya saker, träna effektivt och finslipa din teknik kommer du också att ha kul. Jag vet att alla inte tycker att träning är det roligaste i hela världen, men låt din PT utmana dig att testa nya saker! Kanske hittar ni något som i alla fall kan kvala in som inte-jättetråkigt? Och det mesta blir ju roligare när vi gör det tillsammans – jag lovar att din PT kommer att bli minst lika glad som du när du sätter nya personliga världsrekord!

Hoppas vi ses på gymmet!

/Anne Brolén, PT och enligt en av mina kunder ”leverantör av skratt och plågeri i ljuv förening”.

 

Personlig träning på Puls & Träning

Vi erbjuder olika PT-paket beroende på vad målet med din träning är och vad din kropp behöver. Du kan välja mellan att träna själv eller tillsammans med någon. Läs om våra PT-paket här.