Träningstips

Kom igång med din löpträning: Ta din träning till nästa nivå

Har du kört intervallpass där du varvat jogg och promenad för att komma igång med din löpning? Är du sugen på att ta din löpträning till nästa nivå? Här ger vår PT Anne sina bästa tips på hur du gör det på ett säkert sätt.

Öka din löpträning långsamt

I dina jogg- och promenadpass ökar du steg för steg joggintervallerna i passet, så att gångpauserna blir kortare. När det känns rimligt att jogga en halvtimme 2-3 gånger per vecka kan du börja utöka tiden för ett av passen. Lägg till några minuter per vecka.

Hur långt ditt nya långpass ska bli beror förstås på vilket mål du har med löpningen. För goda effekter på hälsa och kondition är 45 minuter ett bra riktmärke. Siktar du på att springa något lopp på milen eller över vill du så småningom få till pass som är lite (eller avsevärt!) längre än så.

Bygg styrka för att bli en bättre löpare

Att bli starkare hjälper din löpning på flera sätt. Själva aktiviteten löpning belastar ju kroppen, så mer styrka innebär en minskad skaderisk. Med starkare hjärta, ben, fötter och bål kan du också springa längre och snabbare, och orka bibehålla din hållning även när du börjar bli trött. Du behöver inte träna styrketräning i gymmet, du kan också bygga styrka i löpspåret.

Kör något pass per vecka i mer kuperad terräng, och använd backarna som löpstyrketräning. Korta steget något när du springer uppför, sträck på dig och fäst blicken mot backens topp. Det får gärna gå långsamt, hjärta och muskler får jobba hårt ändå! Uppe på toppen av backen tar du en promenadpaus, tills pulsen kommit ner och du är redo att jogga igen.

Lycka till med din löpträning!

Anne Brolén 2019
Personlig tränare och löpcoach