Träningstips
Starka ben!
Att motion är bra för hälsan vet väl i princip alla idag. Många kanske motiveras att träna mest för utseendets skull, men de effekter träningen ger som inte direkt syns i spegeln eller på vågen är nog så viktiga! Människokroppens inre värld är otroligt spännande; de olika organens funktion och det fantastiska samspelet mellan alla komponenter. När vi är friska funderar vi kanske inte så mycket på vad som försiggår därinne – det är först när något inte känns bra som vi reagerar. Om man bryter ett ben blir skelettet plötsligt väldigt påtagligt. Hur fungerar egentligen skelettet och hur gör man för att få ett riktigt starkt och hållbart skelett?
Skelettets uppbyggnad och funktion
De 206 skelettben som finns i vår kropp består av levande celler som, liksom de flesta andra celler i kroppen, efter hand slits ut, dör och ersätts av nya celler. Det skelett du har i din kropp just nu är alltså inte detsamma som du hade för några år sedan. Det tar ca två år för hela skelettet att bytas ut. Detta är ju nästan en hisnande tanke när man funderar på det, men samtidigt är det rätt självklart – titta bara på ett barn som växer! Barn har dessutom ett mjukare skelett som inte går sönder lika lätt. Man kan jämföra skelettet hos ett barn med en gren som man kan böja nästan helt utan att den går sönder. När man blir äldre ändras långsamt mineralsammansättningen i skelettbenen och de blir skörare och skörare ju äldre man blir. Därför bryter gamla människor ofta något ben då de ramlar – till exempel lårbenshalsen, som är ett väldigt utsatt område för benbrott.
En av skelettets uppgifter är att fungera som en jättestor galge där resten av kroppen ”hängs upp”. Skelettet är själva stommen i kroppen men har fler funktioner än så – dels är den en mineraldepå, dels bildas blodet i den röda benmärgen. Dessutom utgör skelettet ett skydd för alla våra inre organ.
Skelettmaterialet är en av de hårdaste och mest motståndskraftiga vävnaderna i kroppen, uppbyggt av framförallt kalcium (mer än 90%). Just därför är det så viktigt att vi får i oss ordentligt med kalcium varje dag. Mest kalcium finns i mejeriprodukter som mjölk, ost, fil och yoghurt. Välj gärna de magrare varianterna där det finns lika mycket kalcium men mindre av det mättade fettet. Om man av någon anledning valt att inte äta mejeriprodukter eller om man är laktosintolerant kan man äta desto mer av till exempel broccoli, grönkål, räkor, bönor och ägg, där det också finns en hel del kalcium. Det finns också kalktillskott att köpa på apoteket, men var noga med att inte överdosera om du väljer detta alternativ. En lämplig mängd att få i sig är ca 1000 mg per dag – ännu mer om du är gravid eller har kommit in i klimakteriet. Även barn som växer behöver lite mer kalcium. Ett par glas mjölk om dagen, till exempel som måltidsdryck, lite ostsmörgåsar och grönsaker till maten bukar räcka för de flesta barn. Det är viktigt att man äter varierat för att få i sig alla övriga näringsämnen. För att kroppen lättare ska kunna ta upp kalciumet behövs nämligen även D-vitamin. D-vitamin finns också i mjölkprodukter, men framför allt i fet fisk som lax och strömming. Förutom via maten kan kroppen själv bilda D-vitamin med hjälp av solens strålar. Sommartid räcker 15 minuters solljus för att täcka dagsbehovet! En bra målsättning kan vara att även vintertid vara ute åtminstone en halvtimme varje dag medan det fortfarande är ljust ute.
Kalcium har fler uppgifter i människokroppen, bland annat för musklernas funktion och för att blodet ska kunna levra sig. Om kroppen inte får tillräckligt med kalcium via maten vi äter använder den istället skelettet som reserv. Detta är inte så bra eftersom skelettet då urlakas och blir skörare vilket leder till att det lättare ”går sönder” i form av benbrott.
Hopp och skutt för ett starkt skelett!
Upp till 25 – 30 årsåldern är skelettet fortfarande i ett uppbyggande stadium. Här gäller det att förutom äta en bra kost även belasta skelettet ordentligt. Det fungerar nämligen så att benvävnaden anpassar sin tillväxt efter den belastning som den utsätts för; ju mer kroppslig aktivitet, desto mer tilltar benmängden och vid brist på rörelse bryts den istället ner. Eftersom det är vid unga år man har chansen att bygga upp ett så starkt skelett som möjligt gäller det att uppmuntra barn och ungdomar till rörelse. Alla aktiviteter som belastar skelettet är bra: hopp och skutt, gå, springa, klättra och liknande. Alltså, sådant som barn ofta gör naturligt. Vad som inte främjar skelettet är att sitta framför TV:n eller datorn…Ännu ett skäl till varför denna tid bör begränsas.
Efter 30 års ålder är det faktiskt svårt att träna sig till ett starkare skelett. Nu gäller det istället att sträva efter att behålla det man har, fortfarande genom belastning och näringsriktig kost. Ju äldre man blir desto svårare får kroppen att hinna med att bygga upp skelettet lika snabbt som den naturliga nedbrytningen sker. Detta gäller både män och kvinnor, men tyvärr drabbas nästan dubbelt så många kvinnor som män av just benskörhet, osteoporos. Benskörhet är en lömsk och smygande sjukdom – ofta vet man inte ens om att man är benskör förrän den dagen man trampar snett och bryter foten eller när man får en hård kram av sitt barnbarn och bryter ett revben…
Vi i norden är extra utsatta, kanske för att vi har en så lång och mörk vinter. I Sverige orsakar benskörhet frakturer på ungefär varannan kvinna över 50 år.
Anledningen till att varför just kvinnor är mer utsatta för benskörhet beror på att efter klimakteriet när mensen upphör, slutar kroppen nästan helt att producera östrogen.
Östrogenet har en mängd funktioner och att skydda benmassan är en av dem. Är man normalviktig eller lite mullig kan kroppen fortsätta att producera en liten mängd östrogen i fettdepåerna och därför är magra kvinnor mer utsatta för benbrott. Dessutom fungerar de där små extrakilona som stötdämpning vid ett fall och förebygger även på så sätt att man bryter något!
Recept på ett starkt och friskt skelett!
- Använd din kropp! Träna, gå, hoppa, spring!
- Var ute i solen, minst en halvtimme varje dag!
- Ät ordentligt med kalciumrik mat.
- Om du röker – fimpa nu! Risken för frakturer är dubbelt så stor hos rökare och det beror bland annat på att rökningen sänker produktionen av både manligt och kvinnligt könshormon som båda har en benskyddande effekt.
- Hjälp ditt barn genom att uppmuntra till aktivitet; hoppa hopprep, hoppa hage, lek lekar med mycket bus och spring och ha kul tillsammans på samma gång!
- Styrketräna! När du anstränger dina muskler förbättrar du också ditt skelett. Musklerna fäster i skelettet och när dessa används stimuleras också skelettbenen på ungefär samma sätt som en muskel.
Kom ihåg! Kroppen behöver mycket rörelse och motion – use it or lose it…