Om träning

Stärk ditt grepp och ta styrketräningen till nya höjder!

När vi pratar om styrketräning tänker vi ofta på muskler som biceps, ben och rygg. Men det är en faktor som ibland glöms bort trots att den spelar en avgörande roll i våra lyft och övningar – greppstyrkan.

Att ha en stark greppstyrka förbättrar inte bara din prestation i gymmet, utan kan även vara användbart i vardagen. Genom att lägga fokus på att träna greppstyrkan kan du avancera i dina styrkeövningar och ta din träning till nya höjder. Här är några konkreta övningar som kommer att utmana din greppstyrka och ge dig resultat.Wrist curls


Har du tillgång till hantlar är wrist curls & reverse wrist curls en utmärkt övning för att förbättra greppstyrkan. Ta en relativt tung hantel, sätt dig på knäna längs en bänk och ta ett stadigt grepp om hanteln. Placerar underarmen på bänken med handflatan uppåt med lite av handleden utanför kanten. Slappna sedan av i handleden, låt den hänga ner och lyft sedan upp handleden och försök få handflatan mot din underarm. Gör detta 4–6 reps och 3 set. Vänd sedan på handen och gör tvärtom – försök få knogarna så högt upp du kan utan att lyfta på armen. 


Farmers Walk


Farmers Walk är en fantastisk övning som inte bara stärker greppet och underarmarna, utan engagerar hela kroppen samtidigt. Det är en klassisk strongman-övning som ger dig råstyrka och muskeltillväxt. Ta ett par tunga hantlar, sträck på dig, spänn magen och gå en sträcka framåt och tillbaka. Anpassa vikten efter din förmåga och sträckan efter tillgängligt utrymme. Det är en enkel övning som gör att du snabbt kan komma i gång och öka successivt. 


Statiska chins


Vill du ha en enkel övning som bygger styrka och muskler i underarmarna är statiska chins ett bra val. Greppa stången med överhandsgrepp, dra dig upp tills hakan är över stången och håll positionen så länge du kan. Vila och upprepa. Du kan också testa enhandshäng genom att greppa stången med en hand och behålla spänningen i axlar, skuldror och övre rygg.

Gripper


Det finns redskap som är gjorda just för att förbättra greppstyrkan – grippers. Välj en som du klarar att stänga max fyra gånger så att du slipper köpa en ny direkt. Satsa på att klara 3–6 repetitioner i 3 set med några minuters vila mellan varje set. Här ska varje repetition vara fulla rörelser, från helt öppet till helt stängt. Gör detta två gånger i veckan. När du klarar att stänga din gripper i 6 repetitioner och 3 set är det dags att skaffa en tyngre variant och gör samma sak igen.