Inspiration

Smaksätt vardagen! 4 kryddor och örter som förhöjer

Addera lite mer smak till livet! Många gånger kan en halvdan måltid lyftas till helt nya höjder med hjälp av kryddor och örter. Här ger vi dig tips på några som är värda att testa nästa gång du är sugen på en ny matupplevelse.

Kanel

Kanel är en krydda som man kanske oftast använder i söta rätter som bakverk eller till frukostgröten. Men det kan också användas för att smaksätta en mängd olika maträtter. Kanel passar väldigt bra ihop med nötter, honung och sötpotatis. Den funkar också fint i en köttfärssås eller i en currygryta.

Koriander


Koriander har en mild smak av citrus och är en vanligt förekommande smaksättare i asiatiska och latinamerikanska rätter. Örten är helt klart en vattendelare, så om du tillhör gruppen som hellre väljer något annat, så kanske våra tips kan få dig att tänka om! Prova att använda koriander i guacamole, salsas och som toppning till kött- och grönsaksrätter. Du kommer inte att ångra dig!

Timjan

Förutom att timjan är oerhört gott, så är det också en erkänd mineralbomb som använts i mängder av huskurer genom tiderna. Denna aromatiska krydda smakar lite som cypress, och går väl ihop med maträtter som består av kött, grönsaker och ägg. Vad många kanske inte visste är att timjan dessutom är en suverän smaksättare i potatismos – kanske något att prova nästa gång?

Spiskummin

Spiskummin är en populär krydda i Asien, Mellanöstern och Centralamerika, och har liksom timjan flera goda hälsofördelar. Kryddan har en distinkt nötig smak med en varm och kryddig ton som för tankarna till tacokrydda. Den passar speciellt bra i curryrätter, couscous, fajitas, köttfärssåser och mycket mer. Ett tips är att använda den ihop med kardemumma – en oslagbar kombo!