Recept

Släng ihop en nyttigare äpplepaj

Augusti är äpplets månad. Nu börjar träden digna av de goda frukterna. Ta vara på dem genom att baka paj, göra äpplemos och hacka ner i frukostfilen. En äpplepaj går att göra på massor av olika sätt, men visst är det inte mycket som slår en klassisk smulpaj? Idag bjuder vi på ett recept på en nyttigare variant som faktiskt varken innehåller smör, socker eller mjöl. Tro det eller ej, men den är gudomligt god och förvånansvärt lik originalet.

Du behöver:
3–4 äpplen
6 dl havregryn
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
2 tsk vaniljpulver
6 msk agavesirap
100 g kokosolja
Topping: Mandlar, kokos eller andra hackade nötter du gillar

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Skär äpplena i smala skivor och blanda med kanel och kardemumma. Sprid ut i en smörjd form. Blanda resterande ingredienser i en bunke. Fördela smuldegen jämt över äpplebitarna, strö över eventuell topping och grädda i ugnen. Pajen är klar efter ca 30 minuter eller tills den fått en fin yta