Inspiration

När motivationen brister – 4 tips som får träningen att bli av

Hur gör man när lusten till träning inte alls finns där? När det känns tråkigt eller tungt att träna, och man kommer på de mest fantasifulla ursäkterna för att inte ta sig till gymmet. Ändå vet man att man mår så mycket bättre av det – både direkt efteråt och i längden.

Även jag som tycker så mycket om träning att jag gjort det till mitt yrke kan självklart ha dagar och perioder då jag känner mig helt omotiverad till att träna. Vad gör jag då? Här får du fyra konkreta tips som hjälper dig få att träningen blir av, oavsett ditt humör.

Träna alltid på måndagar

Genom att börja din vecka med att träna garanterar du dig själv en bra start. Gör det varje vecka så blir det befäst att måndagar är din träningsdag och det blir svårt att hoppa den. Jag tycker att det blir lättare att motivera sig till träning resten av veckan när du direkt avverkat det första passet på veckans första dag. Och jag vill se det som en skön start som skapar förutsättningar för motivationen – inte som en kompensation för en slapp eller festlig helg.

Ha alltid en gymväska packad

Genom att alltid ha en väska redo, antingen hemma eller på kontoret, sänker du tröskeln till att träna och dödar direkt en ursäkt.

Träna med en kompis

Följ med eller ta med en kompis till gymmet. Ni kan antingen inspireras av varandras övningar i gymmet eller testa ett gruppträningspass ni inte varit på tidigare. Att vara två kan vara roligare och man kan då motivera varandra de dagar som den ena inte riktigt har träningssuget.

Räkna all rörelse

Du måste inte ta dig till gymmet. Gå ut, sätt på en härlig podcast eller musik i lurarna och gå, spring eller kuta tills du känner dig härligt svettig och andfådd. Snöstorm? Stanna inne och kör ett pass i vardagsrummet med kroppsvikt. Fyra varv med valfritt antal knäböj, armhävningar, upphopp, rygglyft, plankan och utfall gör både hjärtat och hjärnan lite gladare.

Vi är duktiga på att analysera träning och göra det rätt så avancerat och komplicerat. Men kom alltid ihåg att det kan vara väldigt enkelt att röra på sig varje dag.

Lycka till!

Text: Gabriella Picano