Om träning

Måste man stretcha efter träningen?

Är det livsviktigt att stretcha i samband med träningen eller spelar det absolut ingen roll?

Är det livsviktigt att stretcha i samband med träningen eller spelar det absolut ingen roll? Jag brukar få ganska många frågor kring stretching och som med mycket annat inom träning så finns det delade meningar kring stretch och stretchens effekter. Här kommer några frågor och svar som förhoppningsvis kan hjälpa dig på vägen:

Får jag mer träningsvärk om jag inte stretchar?

Nej – det finns inget direkt samband mellan stretching och minskad träningsvärk. Du kan få träningsvärk både om du stretchar och om du inte stretchar. Om du tycker att det känns bra att stretcha, som en skön avslutning efter träningspasset, gör det!

Skadar jag mig lättare om jag inte stretchar?

Skaderisken under träning hänger ofta ihop med om vi är tillräckligt uppvärmda eller inte, eller om vi gör en plötslig rörelse som vi inte är vana vid. Om du inte har tillräcklig rörlighet i en muskel för att göra en viss rörelse kan det finnas en risk att du inte utför övningen korrekt och därmed skadar dig. Då kan det vara läge att satsa på att jobba upp rörligheten i den muskeln eller leden, och det kan du göra med hjälp av stretch och rörlighetsträning innan eller mellan passen. En god rörlighet är en bra grund för en smärtfri kropp och skadefri träning.

Ska jag stretcha före eller efter träningen?

Jag tycker att en session med mer dynamiska rörlighetsövningar före passet kan vara en bra typ av uppvärmning, speciellt för de muskelgrupper där du är extra stel. Mer statisk stretch skulle jag hellre jobba med mer fokuserat mellan mina träningspass, och ta god tid, ca 2-3 min, för varje muskelgrupp, för att verkligen få effekt.

Hoppas detta gav dig lite klarhet!
Lycka till!

Text: Gabriella Picano, personlig tränare P&T
Foto: Sofia Kallner

gabriella-strech