Recept
Nyttigare kanelbullar
Den 4 oktober är det Kanelbullens dag och butikerna svämmar över av goda bullar som innehåller rikligt med socker och smör. Ibland är det precis vad man vill ha, men är man sugen på en lite nyttigare variant bjuder vi på ett recept på kanelbullar utan vitt socker och med enbart 25 gram smör.
Du behöver:
25 gram jäst
60 gram kokosolja
3 dl mjölk
2 msk honung
1 tsk salt
1 tsk kardemumma
2 dl vetemjöl
6 dl dinkelsikt
Till fyllning:
15 dadlar utan kärna
2 tsk kanel
25 gram smör
Till garnering:
Ägg
Mandelspån
Gör såhär:
Lägg dadlarna i blöt och ställ dem åt sidan.
Smula jästen i en bunke. Under tiden smälter du kokosolja i en kastrull och tillsätter sedan mjölk. När vätskan är 37 grader häller du den över jästen. Rör tills jästen löst upp sig.
Tillsätt salt, kardemumma och honung. Rör därefter i mjölet lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ungefär 45 minuter. Gör dadelfyllningen under tiden. Häll av vattnet från dadlarna och mixa dem tillsammans med rumstempererat smör och kanel.
Knåda degen på ett mjölat bakbord och kavla ut den till en stor rektangel. Bred på ett jämnt lager fyllning på degen och rulla ihop degen till en rulle. Skär sedan ungefär två cm breda bitar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt med snittytan uppåt. Sätt ugnen på 200 grader. Täck bullarna med bakduk och låt jäsa ungefär 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda sedan bullarna i nedre delen av ugnen i 10-15 minuter.
Njut!