Om träning

Inkludera mindre muskelgrupper i träningen!

Stora muskelgrupper som ben, armar och rygg behöver sin träning. Men glöm inte att även de mindre muskelgrupperna behöver aktiveras regelbundet. Här är tre lite okända muskler, som du kanske inte tränar – men definitivt bör lägga till i dina pass.

Trapetsmuskeln

Eller Trapezius, som är muskelns riktiga namn. Den sträcker sig från toppen av ryggraden ned till mitten av ryggen, där den krokar i korsryggsmuskeln. Det är tack vare den som vi bland annat kan höja och sänka skulderbladet. Träna trapetsmuskeln gör du bäst med övningen Face Pull.

Fäst ett gummiband i ansiktshöjd i till exempel en ribbstol, med båda armarna utsträckta. Tryck först ihop skulderbladen så mycket som möjligt, dra därefter gummibandet mot dig. Första delen tränar enbart trapetsmuskeln, medan den andra även aktiverar den stora ryggmuskeln.

Transversus Abdominis

Kärt barn har långa namn. Transversus-muskeln är den tvärgående magmuskeln som löper under de andra magmusklerna. Den ser till att hålla kroppens inre organ på plats, men även att stabilisera ryggraden. Pall of Press är en utmärkt övning för denna muskel.

Ställ dig med sidan mot en kabelmaskin, greppa handtaget med bägge händerna i brösthöjd. Dra ihop skulderblad och tryck fram bröstkorgen. Pressa handtaget rakt fram till raka armar. Håll ett par sekunder och dra sedan tillbaka händerna mot bröstet igen. Tänk att stå med fötterna lite mer än axelbrett och vrid inte kroppen under övningen. Övningen kräver lite träning innan du hittar dragläge och känner muskeln jobba, men fortsätt köra så sitter den snart.

Gluteus Medius

Den mellersta av de tre sätesmusklerna hjälper dig med både bäckenstabilitet och bra hållning. Vill du hålla dig skadefri om du löptränar mycket är Gluteus Medius viktig som förebyggande träning. Och du kan göra det väldigt lätt. En enkel övning är sidosteg med gummiband. Sätt ett gummiband runt knäna och stå med normal bredd med benen. Böj knäna lätt och spänn bålen. Ta ett steg med höger ben i sidled och följ efter med vänster. Se till att knäna alltid pekar framåt. Fortsätt gå på detta lite krabbliknande sätt i tio steg, vänd sedan och upprepa med vänster ben först.

Varva in dessa mindre muskler i träningspassen tillsammans med de större, så skapar du en riktigt bra helhetsträning!