Om träning

Fyra tips för att påskynda din återhämtning

Vila och återhämtning är viktiga faktorer för att du ska få de resultat du önskar av din träning. Själva träningen fungerar ju nedbrytande för kroppen, så återhämtningen är viktig för att kroppen ska bygga upp sig mellan passen.

Har du kört riktigt hårt och har en bitande träningsvärk kan du ”återhämtningsträna” för att skynda på processen.

Här är några tips från mig:

Efter ditt pass
Direkt efter ett svettigt pass, se till att snabbt duscha och få av dig dina svettiga träningskläder. Särskilt om du ska ut i kylan för att ta dig hem. Det är även viktigt att få i dig ett mål mat efter passet, gärna både protein och kolhydrater. Immunförsvaret sänks när du tränar, alltså blir du känsligare, så det är viktigt att fylla på med näring.

Dagen efter
Träning i form av promenad, simning, lätt jogg eller lätt cykling ger dig en ökad genomströmning av blod och kan därför fungera återhämtande dagen efter ett tyngre pass. Det gäller dock att passet är så pass lågintensivt att du inte kommer upp i jättehög puls eller mjölksyra, utan fokus bör vara mer på rörelse än på prestation.

Värme och kyla
Värme, i form av t ex bastubad, direkt efter passet eller dagen efter, tycker jag kan ha en bra effekt eftersom du får svettas ut lite slaggprodukter och blodgenomströmningen till musklerna ökar vilket gör att de återhämtar sig bättre. Jag tycker även det kan vara ”skönt” att duscha iskallt och jättevarmt om vartannat eftersom du får igång blodcirkulationen vilket kan hjälpa mot stelhet efter framförallt styrketräning.

Sömn
Nummer ett av alla sätt att återhämta sig är sömn. Under natten reparerar kroppen sig, både muskler och organ byggs upp när du sover. Optimalt är att få 7-9 timmar per natt. Sömnen är oerhört viktig och går inte att fuska med, däremot kan du ta igen en viss del av din nattsömn med en powernap under dagen om du behöver. Men slarva inte med nattsömnen om du kan.

Glöm inte att återhämtning är minst lika viktigt som träning för att få de resultat du önskar. Lycka till!

Text och bild: Gabriella Picano, personlig tränare Puls & Träning