Träningstips

Fyra anledningar att träna ben

Känns det tungt och oinspirerande att träna ben? Tänk om! Det finns många anledningar att inte fuska med benträningen. Här listar vi fyra av dem.

Att träna ben är en vattendelare, en del älskar det och andra grämer sig för den där brännande känslan i låren. Oavsett hur tung träning du utför finns det många fördelar att planera in benpass i din träningsrutin.

Förebygger skador
Starka benmuskler hjälper till att bära upp din kropp. Utan starka ben hamnar belastningen istället på leder i höfter och knän. Att träna upp din benstyrka är en billig försäkring för framtiden, eftersom du kan förebygga sjukdomar och skador längre fram.

Benträning stärker din core
Benen tillhör en av kroppens största muskelgrupper och när du tränar ben skapar du samtidigt en stark och stabil core. Musklerna hänger nämligen ihop och när du aktiverar dina benmuskler jobbar även dina coremuskler. Starka ben och en stark core bidrar också till att du får bättre hållning!

Stabilitet och uthållighet
Med starka benmuskler får du automatiskt bättre kroppskontroll och stabilitet. Musklerna i benen bidrar till att du orkar mer, inte bara på gymmet utan också i vardagen.

Ökad förbränning
Benmusklerna tillhör en stor muskelgrupp och har lång återhämtning med tanke på storleken. Vid regelbunden benträning ökar därför din förbränning vilket i sin tur ökar din metabolism. Det är också en anledning till varför det är viktigt att fylla på med energi efter ett benpass.