Träningstips

Bemästra tekniken i övningen – med dessa alternativ

För att lära sig en lite mer tekniskt krävande övning kan det vara smart att hitta alternativ och hjälpmedel som förenklar övningen, men som gör att du fortfarande tränar på själva rörelsen, men på en enklare nivå.

Här har jag valt ut tre övningar som ofta är lite svåra att bemästra, men som jag tycker är riktigt bra övningar, så de kan vara värda att lägga lite träning och tid på. Dessa alternativ lämpar sig bra om övningen är ny för dig, som ett första steg för att sedan bygga vidare och utföra övningen fullt ut.

Armhävningar
Armhävningar är för många en svår övning, vilket inte är så konstigt eftersom den både är rätt teknisk och ganska tung. Ofta väljer vi att göra den på knä, eftersom det blir lättare. Men om målet är att lära sig göra armhävningar på fötter så tycker jag att ett bättre alternativ är att göra armhävningen mot en upphöjnad, som exempelvis ett räcke. Sedan minskar du höjden allteftersom tills du till slut är på golvet.

Knäböj
Knäböj kan också vara svåra att utföra med rätt teknik, vilket bland annat kan bero på bristande rörlighet i fotleder, vader och höftleder. Det är dock viktigt att öva in tekniken, speciellt om vi planerar att göra knäböj med tyngre vikter, så att vi lägger belastningen på rätt ställe, dvs på låren och sätet och inte på ländryggen eller knäna. Det kan vara svårt att komma ner djupt utan att tappa hållningen i överkroppen. Ett sätt kan vara att ta hjälp av en pilatesboll för att hitta rörelsen; då kan du använda bollen för att räta upp dig och du kan komma ner djupt utan att falla fram. Du kan öva på detta sätt både utan vikt eller med ett par hantlar. Målet är att längre fram kunna göra övningen med samma teknik, fast utan bollen.

Chins/pull-ups
Ett bra första steg för att lära sig göra chins eller pull-ups är att hänga med helt raka armar, för att träna upp styrkan i greppet och stabiliteten i bålen och skulderaktiveringen. Du kan hänga några sekunder i taget och sen vila och upprepa det i omgångar. Ett andra steg, innan du själv kan dra dig upp, är att hoppa upp till stången och sen bromsa dig ner långsamt. Ju långsammare desto jobbigare!

Lycka till!
Text och bild: Gabriella Picano, personlig tränare Puls & Träning