Inspiration
Att träna med en personlig tränare
Hör du till dem som någon gång har funderat över att anlita en personlig tränare men av någon anledning har avstått? Då kan detta vara en artikel för dig!
Tror du kanske att man måste vara vältränad innan man anlitar en personlig tränare (PT)? Eller undrar du vad en personlig tränare egentligen gör? Har du kanske sett en “personlig tränare” på TV som mest stått och skrikit över en stackars utmattad människa på golvet om att han eller hon måste kämpa bättre eller göra “tre till”? Och är alla Personliga Tränare supertränade och jättestarka?
Med denna artikel vill jag försöka ge en bättre, och sanningsenlig, bild av vad en PT är, vad en PT kan och vad nyttan med en PT kan vara – på riktigt.
PT:ns bakgrund
Vilken utbildning som är relevant är inte reglerat. Det finns inga myndigheter som övervakar detta, eller några generellt gångbara certifieringar. Detta innebär att vem som helst kan kalla sig för “PT” utan att bryta mot några lagar och regler. Så hur kan man veta om en PT kan det han eller hon gör?
För det första så ser alla seriösa gym till att de PT:s de jobbar med har en bra bakgrund och utbildning. Det finns ett antal (inte många) företag som har högkvalitativa utbildningar, och bra gym kräver att deras PT:s har genomgått någon av dessa. Om PT:n har gjort detta vet man att de har spenderat avsevärt med tid (och pengar!) på att få marknadens bästa utbildning.
För det andra så gör bra gym tester och utför intervjuer med sina PT:s, precis som de flesta arbetsgivare gör innan de anställer någon.
För det tredje, och detta är min subjektiva åsikt: att jobba som PT blir man inte rik av. Som PT är man i branschen för att man är passionerat intresserad av träning, kroppen och människan som helhet.
Tänk på att prata med PT:n innan du engagerar honom eller henne! Fråga om utbildning, egen träning och bakgrund. Bilda dig en uppfattning om personen bakom titeln. Får du förtroende för personen i fråga?
Vad gör en PT?
En kortfattad beskrivning av vad en PT gör skulle kunna se ut så här:
En PT:s huvudsakliga roll och ansvar är att se till att kunden tränar på säkraste, bästa och effektivaste sätt för att nå sina mål, givet sina förutsättningar – oavsett vilka dessa är.
En PT kan till exempel:
✓ Se till att du får ut det mesta av din träningstid
✓ Se till att träningen blir säker
✓ Hjälpa till med motivationen
✓ Utmana dig – lagom mycket
✓ Jobba med din rörlighet
✓ Genomföra tester av styrka, rörlighet och kondition
…och mycket mer
Ofta har en PT specialiserat sig på ett eller några områden. Exempel på specialiteter är:
✓ Seniorträning
✓ Rehab efter skada eller sjukdom
✓ Viktnedgång
✓ Gravidträning (före/efter förlossning)
✓ Konditionsträning
✓ Löpteknik
✓ Kost
✓ Grenspecifik träning
Vad gör inte en PT?
Det är viktigt att förstå att de allra flesta PT:s inte har någon medicinsk utbildning eller bakgrund. Vi är som regel inte naprapater, ortopeder eller läkare. Det innebär att vi inte löser medicinska problem – och det ska vi informera om. Det är visserligen så att vi genom kunskap och erfarenhet ganska ofta vet lite mer om kroppen än de flesta, men om du har en åkomma eller smärta som inte är förklarad (och inte går över på ett par dagar) så bör du söka hjälp hos t.ex. läkare. Det utlåtande som läkaren sedan kommer med kan vara till stor hjälp för PT:n som sedan ska hjälpa dig med träningen.
Hur tränar man med en PT?
På många olika sätt! Det finns antagligen ett oändligt antal olika sätt att jobba med sin PT. Här beskriver jag (förkortat) hur jag brukar gå tillväga när jag börjar jobba med en ny kund.
När man har bestämt sig för att träna tillsammans behöver jag svar på ganska många frågor som handlar om kundens träningsbakgrund, mål och begränsningar. Jag brukar också genomföra ett antal tester för att bilda mig en uppfattning om hur kundens kropp fungerar. När jag har fått dessa svar sätter jag mig ner och planerar träningen, både kortsiktigt och långsiktigt.
När förberedelsearbetet är gjort så träffas vi och går igenom planeringen, och om allt ser bra ut och vi är överens så kör vi igång med träningen, vilket första gången (ibland ett par gånger) går ut på att kunden ska lära sig att förstå upplägg och övningar så att dessa kan göras på ett bra och säkert sätt.
Efter detta kan man jobba tillsammans på många olika sätt – olika kunder har olika behov och önskemål. Ett vanligt upplägg är att kunden tränar själv några gånger innan det är dags för ett pass tillsammans med PT:n. Ju säkrare kunden är, och ju oftare kunden tränar, desto mer sällan kanske PT:n är med. Ett annat vanligt upplägg är att man har en fast tid i veckan med sin PT, och tränar övriga pass själv. Åter andra tränar bara med sin PT, och är aldrig i gymmet (eller var man nu vill förlägga sin träning) själv.
När PT:n är med i gymmet och under träningspasset har PT:n flera viktiga roller; att se till att träningen har rätt intensitet, rätt vila, att övningarna har rätt form, att motivera och att passa. (Att “passa” betyder att PT:n hjälper kunden att få ut det allra sista ur en övning genom att hjälpa till lite, eller att PT:n står nära kunden för att kunna hjälpa till om det skulle bli lite för tungt. Detta är extra bra om övningen är komplex eller om kunden vill utmana sig lite utöver det vanliga.)
Att träna med en PT är en helt annan sak än att träna själv – du kommer att märka skillnaden i intensitet och effektivitet. Detta utan att PT:n står bredvid och skriker…
Är detta det enda sättet att jobba med en PT på? Nej, absolut inte. Man kan t.ex. anlita en PT bara för en personlig genomgång av gymmet eller för att få svar på frågor kring sin träning, eller för att få tips på övningar för att stärka upp vissa delar av kroppen. Möjligheterna är många!
Några korta
Måste man vara vältränad redan innan man anlitar en PT?
Detta är kanske en av de vanligaste missuppfattningarna. Nej, det måste man inte! En mycket viktig roll för en PT är att hjälpa igång en otränad kund på ett säkert och effektivt sätt. Att anlita en PT kan hjälpa dig att undvika skador när du vill komma igång, och lägga grunden för en ny långsiktigare och hållbarare livsstil.
Är jag garanterad resultat?
Om du följer din PT:s råd och planering har du mycket goda möjligheter att att nå de resultat du strävar efter – du vet att du tränar på bästa sätt för att nå dina mål. I slutänden är det dock du som tränar, detta kan förstås inte PT:n göra åt dig.
Jag har tränat i många år. Varför skulle jag behöva anlita en PT?
Det kanske du inte behöver. Men många som har tränat länge har kommit in i rutiner som kanske inte utvecklar kroppen på bästa sätt. Kanske har utvecklingen avstannat eller kanske tryter inspirationen? Då kan en PT hjälpa till med nya övningar och ny planering, eller kanske hitta anledningen till att utvecklingen har avstannat. Att jobba med en PT kan också vara “nästa steg” som behövs för att nå nya och mer utmanande mål.
Vad kostar det?
Aktuella priser hittar du här
Vem tränar med en PT?
Alla som vill röra på sig kan ha nytta av att träna med en PT. Jag har kunder som är mellan 14 och 70 år gamla (och spannet är ännu större för vissa av mina kollegor). Jag har kunder som är så pass orörliga och svaga att de har svårt att fungera i vardagen, och jag har kunder som kör två träningspass om dagen. Jag har kunder vars mål är att kunna gå upprätta, kunder som vill förbättra sig på En Svensk Klassiker och kunder som tränar inför Kustbevakningens antagningstester. Så spannet är stort!
Är alla PT:s supervältränade?
De allra flesta PT:s är nog i ganska bra form. Det ligger i sakens natur att man måste kunna genomföra de övningar och rörelser som man vill att kunden ska göra, och ofta har man eget stort intresse och passion för träning. Men det betyder inte att alla har rutor på magen, något som för övrigt inte har några särskilda hälsofördelar!
Sammanfattningsvis
Vad det innebär att träna med en personlig tränare är olika för alla – det är ju just det “personlig” betyder. PT:n hjälper dig att hitta rätt träning för dig och dina mål, med de förutsättningar just du och din kropp har. Det är min förhoppning att denna artikel har svarat på de frågor du har haft kring Personlig Träning, men om du vill veta mer är du alltid välkommen att kontakta mig eller någon av mina kollegor!
Mikael Lewerth
Lic. Kost & Träningskonsult
[email protected]
070-209 25 22