Träningstips

Rulla dig mjuk och rörlig

Ge dina lite stelare delar mer kärlek och omtanke med en foam roller eller triggerpunktsboll!

Rulla dig mjuk

Det kan vara lätt att glömma att mjuka upp musklerna ordentligt, och om du tränar mycket kan du märka att du kanske blir väldigt stark men även lite stel. Om du har så kallade triggerpunkter med väldigt mycket anspänning i delar av musklerna, kan dessa göra att du ändrar ditt rörelsemönster lite, kompenserar och får smärta på andra ställen av kroppen. Med god rörlighet kan du röra dig optimalt, både när du tränar och i vardagen.

Stretch kanske inte alltid hjälper hela vägen, framförallt när du har triggerpunkter, utan då kan du behöva lite mer tryck eller massage. En foam roller eller triggerpunktsboll kan vara ett ypperligt verktyg för att mjuka upp stela partier. Det kan göra ganska ont, men smärtan avtar efter ett tag, så försök att djupandas hela tiden och anpassa trycket om det är alltför outhärdligt i början.

Tips på områden att rulla:

  • Sätet (framförallt utsidan av skinkan och överkanten mot ryggslutet)
  • Vaderna (både mitt på och längs insidan och utsidan)
  • Insida lår (här kan du ta hjälp av exempelvis en hårdare medicinboll)
  • Framsida och utsida lår (brukar kännas extra mycket precis ovanför knät, nära muskelfästet)
  • Lats/breda ryggmusklerna (upp mot yttre sidan av armhålan)

Det finns olika hårdhet på form rollers också så att du kan anpassa beroende på hur mycket spänningar du har. Testa detta gärna i samband med din uppvärmning eftersom det blir en ökad cirkulation i muskeln vilket kan underlätta inför träningspasset. Och stressa inte – ta hellre en muskelgrupp åt gången men gör det noggrant, det kan ta tid att få vissa spänningar att släppa.

Lycka till!

Text: Gabriella Picano