Träningstips

3 stretchar för kontorsryggen

Sitter du mycket stilla på din arbetsplats? Kan du få känslan av att axlarna kryper upp mot öronen och att hela nack- och skulderpartiet stelnar till?

Det är vanligt när vi sitter vid datorn under längre perioder, och kanske dessutom är lite stressade, att vi får minskad cirkulation och därmed känner och stela eller får smärta.

En bra riktlinje (även för hälsan) är att försöka ställa sig upp och röra på sig MINST en gång i timmen. Det räcker med fem minuter, kanske en liten promenad för att hämta vatten eller lite axelrullningar. Ställ gärna timern om du har svårt att komma ihåg – ibland flyger tiden fram utan att man märker det!

Här kommer tre förslag på sköna stretchar som öppnar upp din bröstrygg och axelparti:

1.Liggande rotation

Ligg på ena sidan med knäna böjda, som i fosterställning. Rotera sedan överkroppen åt motsatt håll än knäna, med armarna sträcka åt varsitt håll. Ta med blicken åt motsatt riktning från knäna och sträva efter att komma ner med skulderbladen mot golvet. Upprepa åt andra sidan.

2.Knästående axelstretch

Börja stående på alla fyra men händerna placerade under axlarna och knäna under höfterna. Stick in ena armen under den andra (som du håller kvar mot golvet) och för med med överkroppen som i en rotation. Sätet pekar bakåt/uppåt och huvudet får vila mot golvet. Känn hur du sträcker ut i baksida axel och skuldra. Upprepa på andra sidan.

3. Bröstöppnare

Starta på knä och planera händerna bak på hälarna.Tryck ifrån med händerna och öppna bröstet och framsidan, ta gärna med blicken upp mot taket. Denna stretch kan känna ganska intensiv, så ta gärna små stunder i taget i början och kom ihåg att andas hela tiden.

Text: Gabriella Picano