Kost och hälsa

Att äta rätt är inte alltid så lätt – eller?!

Sällan har det figurerat så många dieter på en och samma gång; det handlar om klassiker som GI och lite nyare LCHF och så uppstickaren - att fasta. Nu visserligen lite mer kontrollerat, det experimenteras med ”ätfönster” och lågkaloridagar etcetera. Som PT träffar man dessutom på många olika tolkningar av trendiga dieter och ibland kan jag inte låta bli att klia mig i huvudet. Gör vi inte vårt dagliga näringsintag lite väl komplicerat?!

Äta bör man annars dör man” är ett känt och väl använt citat. ”Äter gör man, ändå dör man” lyder fortsättningen. I den fantastiska tid vi lever i har vi fri tillgång till mat, dygnet runt. Vi kan välja och vraka bland livsmedel och ansvaret att ta hand om sin hälsa lämnas över till den enskilda individen. Visst kan det ses som ett lyxproblem; i många delar av världen får man ingalunda äta sig mätt varje dag och variationen på livsmedel är begränsad. Men samtidigt är det lite synd att många människor inte tar chansen att välja livsmedel som stärker hälsan utan väljer mat endast efter hur det smakar. Media gör dessutom sitt bästa för att förvirra allmänheten och hur ska man egentligen tänka för att öka sina chanser att äta rätt? Och hur mycket energi behöver man på ett dygn?

Det som krånglar till det hela är att vi alla är olika individer som därmed har olika behov. Det som är helt rätt för någon kan vara fullständigt fel för någon annan. Energibehovet varierar enormt mycket beroende på kroppstyp och fysisk aktivitet men få vuxna människor mår bra under ca 1300 kcal per dygn – äter man mindre än så riskerar man onekligen brist på olika vitaminer, mineraler och näringsämnen. Ju mindre energi man får i sig på en dag desto mer näringstätt måste man äta! Vissa livsmedel är bättre än andra och ägg är ett exempel på väldigt bra mat; högvärdigt protein och mycket näring i en smart liten förpackning. Att vi behöver äta fisk minst tre gånger i veckan är de flesta medvetna om. Grönsaker och frukt ger oss mycket näring och grönsaker bidrar dessutom med väldigt få kalorier samtidigt som de är mättande och gör mycket gott i våra kroppar. Nötter och frön är energirika men fulla av nyttigheter.

Efter tio år som personlig tränare vågar jag också påstå att de allra flesta mår bra av att äta regelbundet: frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag. Och eventuellt ännu ett mellanmål innan läggdags om man är mycket fysiskt aktiv. Att tillföra protein, långsamma kolhydrater och bra fetter ger utmärkta förutsättningar för att bygga muskler, maxa energin samt hålla immunförsvaret i toppform och hormoner i balans. Kroppen blir ”lugn” av att den kontinuerligt fylls på med näring, energi och sötsug, blodsockerdippar och trötthet motverkas. Att chocka kroppen lite då och då med att fasta tror jag fungerar för få personer. Givetvis finns det alltid människor som upplever sig må bra på olika dieter och det måste man respektera.

Den populära fastedieten har vunnit mark då forskning visat på vissa positiva effekter – men ny forskning visar också motsatsen och att risken för hjärt- och kärlsjukdomar ökar om man till exempel hoppar över frukosten och fortsätter nattfastan några timmar till trots att vi är vakna och har en aktiv dag framför oss.
Låt oss inse att hälsoindustrin är en miljardindustri och det kommer alltid dyka upp trendiga dieter, nya ”bevis” och ”mirakelmetoder” för att uppnå sin bästa form. Men ärligt talat, om du bara skulle tänka på kosten, äta mindre socker, snabbmat och minska alkoholintaget skulle du garanterat nå resultat utan en trendig diet som någon vill tjäna pengar på… Håll koll på dina portioner så att de inte ökar om du inte markant ökat ditt energibehov. Gör som barnen och ät lördagsgodis, låt en dag i veckan vara fest – de övriga sex dagarna är det näring som är det viktigaste. Vällagad näringsrik mat kan vara underbart, fantastiskt gott!

Med andra ord, krångla inte till något som egentligen är ganska enkelt.